Regisseur

Paul Coppens

Het begon allemaal eind de jaren zestig. Hij ging naar de Handelsschool in Aalst en werkte mee aan het jaarlijkse schoolcabaret waar hij sketches bracht. Zo is het acteren in zijn bloed beginnen stromen. Later kwam hij terecht bij een Aalsterse toneelvereniging.

In 1977 ging zijn eerste stuk “Eilandzon” in première bij een plaatselijke toneelvereniging. Er volgden een hele reeks toneelstukken die allemaal werden uitgegeven door Almo in Antwerpen. Een van die stukken ‘SCHAFTTIJD’ trok de aandacht van het Fakkeltheater. Het kwam er op de affiche en aanvankelijk waren er 10 voorstellingen gepland. Wegens succes werd het telkens weer opnieuw hernomen en het werden uiteindelijk 94 voorstellingen.

Ondertussen werden ook in de grote Brusselse KVS de brochures van zijn nieuwe stukken opgemerkt. Op een dag werd hij uitgenodigd door de toenmalige directeur, Nand Buyl, voor een samenwerking. Op 21 februari 1986 ging zijn stuk “HORA EST” in première in een regie van Marc Bober.

In 1986 kreeg hij de Sabamprijs voor een nieuw stuk “DE TUINMAN”. Het seizoen daarop ging ook dit stuk in première in de KVS.

Het was ook in die tijd dat hij door de toenmalige BRT-Radio gevraagd werd om mee te werken aan Vlaams-Nederlandse luisterspeluitwisseling. In die jaren zonden ze, vooral op zondagavonden, nog luisterspelen uit. Vier Vlamingen en vier Nederlanders werden uitgekozen en dienden een luisterspel te schrijven. Zo kwam hij in Hilversum terecht en zijn bijdrage (titel: ‘Deukje’) werd meermaals uitgezonden, zowel hier als in Nederland. Later werkte hij ook mee aan de dagelijkse BRT-radioreeks ‘Het Koekoeksnest’.

Stukken die in het beroepstheater liepen, andere stukken liepen als een trein in het vrijetijdstheater . Eind de jaren tachtig, begin negentig, was hij volgens de Sabamgegevens de meest gespeelde Vlaams toneelauteur.

Hij begon ook scenario’s te schrijven. Zo was hij in de jaren 90 co-scenarist voor de VTM-zomersoap ‘Wat nu weer?’

In 1997 richtte hij de bvba Paco Script op. (Paco ligt natuurlijk voor de hand, de afkorting van zijn naam.) Daaruit groeide dan ‘Paco Producties’, een succesvol productiehuis voor schooltheater.

Als acteur was hij ondermeer te zien in “Familie”, “Wittekerke”, “Editie”, “Samsom soap”, “Brussel Nieuwstraat”, “Alexander”.

Momenteel is hij nog steeds volop met toneel bezig, als auteur, acteur en regisseur.

Meer info: www.studiokops.be